Репрезентативците до 14 години и оваа година ќе земат учество на турнирот „Slovenia Ball“ кој традиционално се одржува 12 години во низа. Терминот за одржување на истиот е 24. до 27. август во Словењ Градец, а селекторите на македонската репрезентација рано годинава ги започнаа подготовките со одржување на селективни тренинзи. Селекторот Денис Дервишевиќ го изготви поширокиот список на кошаркари кои ќе се борат за место во националниот дрес.

1.Андреј Митревски - Феникс2010
2.Дино Боцевски - Стела Азуро
3.Михаил Наумовски - Партизан
4.Марин Петков - Јуниор
5.Мети Тачи - Феникс2010
6.Матеја Матовски - Водно Санс
7.Филип Наков - Водно Санс
8.Давид Трпески - Феникс2010
9.Тарик Пепиќ - Водно Санс
10.Никола Василевски - Јуниор
11.Борјан Димовски - МЗТ
12.Предраг Стерјоски - Феникс2010
13.Дејан Георгиев - Ролинг
14.Кристијан Домлевски - Марфил
15.Мирослав Ѓоргевик - Јуниор 
16.Теон Богатиновски - Феникс2010
17.Дамјан Гацов - Вардар
18.Гораст Величковски - Феникс2010
19.Антонио Софрониевски - МЗТ 
20.Амар Хот - Феникс2010
21.Саревски Андреј - Феникс2010
22.Михаил Митревски - Водно
23.Павел Атанасов - Вардар
24.Филип Георгиевски - Феникс2010
25.Резарт Мемет - Шкупи
26.Кршеван Кларица - Задар 
27.Давид Мицковски - Вардар
28.Марко Ангеловски - Јуниор

На минатогодишното издание на Slovenia Ball, македонската репрезентација го освои осмото место во женска конкуренција односно шестото во машка конкуренција.