Националниот состав до 20 години утрово го одржа првиот официјален собир. Од денес, па сè до 14. јули кошаркарите ќе се подготвуваат за Европското првенство (дивизија Б) што ќе се одржи во Орадеа, Романија.
Репрезентативците го одработија првиот тренинг под диригентската палка на Златко Јанакиевски кој ќе им помага во одржување на физичката кондиција.